Implant dentar sau tratament de canal?

Dr. Marcu Selaru bio photo By Dr. Marcu Selaru

Pentru pacienții care se intreaba care este cel mai bun mod de a trata un dinte compromis, alegerea tocmai a devenit mai clară. O analiză sistematică recentă care compara cele două dintre opțiuni de tratament cele mai frecvente - tratamentul de canal si implanturi dentare - a constatat un succes practic egal intre cele doua tratamente. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt similitudine, autorii au ajuns la concluzia că prioritatea trebuie să fie întotdeauna de a păstra dintele natural înainte de extragerea și înlocuirea acestuia cu un implant.

Care dureaza mai mult: implantul dentar sau tratamentul de canal?

Rezultatele analizei de tratament au fost publicate de “International Journal of Oral and Maxillofacial Implants”, publicația oficială a Academiei de Osteointegrare, o organizatie dedicata promovarii implanturilor dentare. Academia a publicat de asemenea, o declarație de consens elaborat de experți din mai multe discipline dentare care sprijina concluziile de comparare și subliniază importanța unor considerații specifice pacientului.

Există mai multe diferențe notabile între cele două proceduri. Implanturile dentare necesita extragerea dintelui urmată o interventie chirurgicala pentru a insera un surub de titan în os; pe urma se aplica o coroană de porțelan pe aceasta radacina artificiala. In timpul tratamentului de canal, sursa de dureri de dinți - pulpa inflamata a ditelui - este îndepărtată și interiorul dintelui este apoi curățat, umplut și sigilat. Astăzi, cele mai multe tratamente de canal de rădăcină pot fi completate într-o singură vizită și sunt practic fără durere.

Având în vedere că analiza comparativă nu a descoperit diferențe semnificative în ceea ce ratele de succes între cele două opțiuni, cercetatorii subliniaza ca deciziile de tratament trebuie să se bazeze pe alți factori decât rezultatul, cum ar fi complexitatea cazului sau sănătatea individuală a pacientului și preferințele proprii. Pentru a ajuta stomatologii si pacientii lor in determinarea tratamentul cel mai adecvat, Asociatia Americana Endodontica a lansat o declarație de poziție cu privire la planificarea tratamentului atunci când se analizează un tratament de canal sau un implant dentar.

Potrivit dr Shepard S. Goldstein, presedinte AAE, declarația de poziție este destinată a fi utilizată ca ghid atunci când se decide modul de a trata cel mai bine un dinte compromis. De exemplu, atunci când un pacient are diabet zaharat, exista anumiti factori care profesionistul dentar trebuie să ia în considerare la stabilirea tratamentului.

“Tratamentul recomandat trebuie să fie sigur, ținând cont de dorințele pacientului, și ar trebui să urmărească păstrarea dintele natural atunci când este posibil”, a spus dr Goldstein. “AAE speră că această orientare poate ajuta să se asigure că fiecare pacient primeste cel mai bun tratament bazat pe cazul sau unic.”

Dr. James A. Abbott, un endodont de la Santa Rosa, California., Spune că mulți dintre pacienții săi au trebuit să aleagă între un canal și un implant dentar. “Cei mai multi pacienti doresc sa păstreze dintele natural”, spune Dr. Abbott. “Cand am explica detaliile ambelor tratamente și modul în care dintele poate fi salvat cu un canal, alegerea este simplă.”

De asemenea, declarația de poziție AAE este destinata să ajute profesioniștii dentare în evaluarea diferiților factori de risc și alte implicații asociate cu fiecare dintre opțiunile de tratament. Factorii de risc pot include fumatul, calitatea osului si nivelul de estrogen - de exemplu, femeile cu niveluri mai mici de estrogen se pot confrunta cu esecuri de tratament cu implanturi. În conformitate cu declarația AAE, este crucial ca starea de sănătate a pacientului și de nevoile specifice de îngrijire orală să fie cele mai importante considerente atunci când se analizeza opțiunile de tratament.

Ne puteti adresa o intrebare si va vom raspunde: